Відбулася перша всеукраїнська онлайн конференція лікарняних вчителів

23.02.21

Кожна дитина має право на освіту, не залежно від обставин. Проблема нестачі лікарняних шкіл для дітей в Україні, на жаль, стоїть доволі гостро. 10 лютого 2021 року вперше відбулася конференція країнських лікарняних вчителів шкіл, яку ми організували  за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, щоб визначити досягнення української лікарняної освіти і познайомити наших викладачів з сучасними навчальними та терапевтичними практиками для роботи з маленькими пацієнтами. До участі в конференції були запрошені як спікери з України, та і експерти з Естонії та Ізраїлю.

Про складнощі відкриття перших шкіл і про те, як цей процес відбувається розповіла Євгенія Смірнова, засновниця мережі Шкіл Супергероїв: «Коли запрацювала перша Школа Супергероїв в Охматдит, ми побачили оченята карапузів, які світилися від радості спілкування з вчителем. І вже тоді почали думати, як подарувати цю радість ще більшій кількості дітей. Так і народилась соціальна франшиза – посібник, як створити школу Супергероїв у лікарні». Першим містом, де була відкрита Школа Супергероїв по франшизі став Житомир. Про те, як створювалися Школи в регіоні та як вони працюють зараз, розповіла Марія Місюрова, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради м. Житомир. Наразі вже відкрито уже сім лікарняних Шкіл Супергероїв – у Києві, Житомирі, Херсоні, Дніпрі та Хмельницькому. До запуску готується восьмий навчальний центр у Кривому Розі.

Кураторка Школи Супергероїв і проекту «Право на Освіту», ведуча каналу 1+1 Наталія Мосейчук разом з нами працює над тим, щоб захистити право на освіту дітей, адже «Вчитель у лікарні – не просто педагог, а і друг, наставник та психолог для маленьких пацієнтів», – пояснює пані Наталія.

Також поділилися досвідом міжнародні фахівці. Педагог з Естонії Анастасія Козіцина розповіла, як у її країні організовано комунікацію між маленьким пацієнтом, лікарнею, школою та батьками. Там на державному рівні закріплено необхідність проведення щонайменше 8 уроків на тиждень. А ще діє так звана система «360» – фахівці різних галузей (викладачі, дитячі психологи і навіть сімейні терапевти) роблять усе, щоб допомогти дитині бути здоровою, рости і розвиватись гармонійно, враховуючи природні здібності та нахили.

Терапевтка з Ізраїлю Олена Богопольська доєдналася завдяки співпраці з Посольством Держави  Ізраїль  в Україні. Вона розповіла про свою роботу в Єрусалимському медичному центрі. У цій державі лікарняна освіта зосереджена не тільки на навчанні, а й на психологічній допомозі дітям та їхнім батькам. З ними працюють за методами арт-терапії (музики, драми, малювання) та навіть зоотерапії. Для кожного пацієнта підбирається індивідуальна програма занять, яка відповідає вподобанням та схильності дитини.

Українські експерти порівняли ці практики з тими, що застосовуються в наших лікарнях. Про доступ українських дітей до якісної інклюзивної освіти розповів Богдан Ярема, керівник освітніх програм ЮНІСЕФ. Він також поділився з викладачами можливостями для співпраці з Фондом та ресурсами, якими вони зможуть скористатися у своїй роботі.

На конференцію була відкрита онлайн реєстрація, яку пройшли 180 осіб. А взяло участь 115 фахівців, яким небайдужа доля маленьких супергероїв.

Відеозаписи виступів експертів конференції можна переглянути на каналі.

Підписатися

Готові за нами підглядати? Будьте в курсі всіх новин!
У наших листах вони дійсно хороші.

+

ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ:

Якщо вашій лікарні необхідна допомога медикаментами під час війни, будь ласка, створіть короткий перелік потрібних позицій у вордівському файлі. 

Заповніть анкету нижче та завантажте файл.

При винекненні будь-яких питань, пишіть нам  info@smallheartwithart.org 

Ми спробуємо зробити те, що в наших силах! 

Завантажити файл