Соціальна франшиза в дії: в Житомирі запрацювали одразу дві Школи Супергероїв в дитячих лікарнях

16.10.19

Мер Житомира Сергій Сухомлин, голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма, куратор Школи Супергероїв і проєкту Право на освіту 1+1 медіа Наталія Мосейчук та команда громадської організації Small Heart with Art 11 жовтня відкрили два нові освітні осередки Школи Супергероїв для реалізації права на освіту маленьких пацієнтів під час перебування в дитячих обласній та міській лікарнях Житомирщини.

Школа Супергероїв – це забезпечення права на освіту для дітей, які перебувають в медичних закладах і випадають із процесу навчання. Така школа вже третій рік успішно функціонує в НДСЛ «Охматдит», а тепер ще дві запрацюють в Житомирі завдяки співпраці громадського сектора, місцевої влади та соціально активного бізнеса. Розроблена командою Small Heart with Art соціальна франшиза «Школа Супергероїв: посібник із втілення» дає можливість швидко втілити в життя головне завдання школи в лікарні – мотивувати до навчання. Як зазначають лікарі, регулярні заняття мають терапевтичний ефект на дітей і сприяють їх швидшому одужанню.

«Лікарня – це час можливостей. Варто просто поглянути на нього під іншим кутом та знайти правильний підхід. Соціальна франшиза в цьому стане провідником, аби відкривати для дітей світи розвитку та пізнання навіть у лікарняних реаліях було доступно», – зазначає Євгенія Смірнова, засновниця Школи Супергероїв та ГО Small Heart with Art.

Створення Шкіл Супергероїв підтримали головні лікарі Житомирської обласної дитячої лікарні та Дитячої лікарні імені Башека Юрій Довгополий і Володимир Галайба, Житомирські міська та обласна ради, виділивши кошти на ремонтні роботи та облаштування.

«Маленькі пацієнти двох житомирських лікарень – обласної та міської – пройшовши усі ранішні маніпуляції та процедури сядуть за парти. Бо у них відтепер є школи і вчителі. Навряд чи у своїх місцевих школах вони почуватимуться так само комфортно і затишно. Дорослі зробили все можливе і неможливе, повірте, щоб лікарняні школи були оснащені за найсучаснішими освітніми вимогами. Нехай діти одужують і вчаться! Переконана, вони повернуть добро, зроблене для них, з любов’ю, своїй країні», – зазначає куратор Школи Супергероїв та проєкту Право на освіту, Наталія Мосейчук.

«Через дітей змінюємось ми, дорослі. Особисто я переконався в цьому вже декілька разів. І під час створення цієї школи в лікарні, і під час будівництва школи №3 м. Житомир, багато хто запитував «Для чого? Для чого приділяти увагу деталям – кольору стін, наявності пуфів й іншому обладнанню?». Насправді це важливо і правильно організований простір позитивно впливає на розвиток дітей. Для мене головною нагородою було те, як цьогоріч на День вчителя учні вітали своїх вчителів. В холі школи №3 вони влаштували концерт і своєю музикою вітали вчителів всієї школи. Для мене це драйв, від якого заряджаєшся і хочеш йти вперед, реалізовувати проєкти далі. Зі свого боку Житомирська міська адміністрація готова підтримувати соціальні проєкти, готова виділяти кошти, головне, щоб були такі драйвери процесу, як команди Права на освіту, Школи Супергероїв, адже без них нічого не буде», – зазначив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Відповідно до Положення про очну форму здобуття загальної середньої освіти в закладах охорони здоров’я, в розробці якого брали участь команди Право на освіту та Small Heart with Art, та відповідних наказів за Дитячою лікарнею імені В. Й. Башека закріплена загальноосвітня школа №33 і її вчителі вже з 1 жовтня розпочали заняття. Зовсім скоро і в Житомирській обласній дитячій клінічні лікарні розпочнуться уроки.

«Школа в лікарні – необхідний крок у психологічному здоров’ї пацієнтів. До нас приїжджають діти з усієї області та перебувають на лікуванні місяцями. Школа Супергероїв – проєкт, що надає можливість дітям не випадати з освітнього процесу, а отже безболісно повернутись до навчання у своїх звичних школах вдома», – зазначив головний лікар Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні Юрій Довгополий.

Партнерами створення Шкіл Супергероїв в м. Житомир виступили проєкт «Право на освіту», Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні, Житомирська міська рада, Житомирська обласна державна адміністрація, Henkel, Kolorit, благодійний фонд «Ти не один» 1+1 Медіа, Trans-Atlanctic Medical Relief Foundation, IDS Aqua, Видавництво «Генеза», EdPro, меблева фабрика «Луч», Житомирські Ласощі, Ролети України, Ergo, Vikly, Cooper & Hunter, дизайн-бюро «Двоеточие», Вольт, Євролампи, LIKO School.

Ми та команда проєкту Право на освіту маємо на меті відкрити освітні простори у 33-х обласних лікарнях України, а також охопити міські і спеціалізовані дитячі лікувальні установи. Готові ділитися досвідом з усіма, хто долучиться до створення Шкіл Супергероїв у своїх містах, оскільки безперервне навчання і якісна освіта є невід’ємними складовими формування наступних поколінь.

Сюжет ТСН про відкриття шкіл у лікарнях Житомира

Підписатися

Готові за нами підглядати? Будьте в курсі всіх новин!
У наших листах вони дійсно хороші.

+

ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ:

Якщо вашій лікарні необхідна допомога медикаментами під час війни, будь ласка, створіть короткий перелік потрібних позицій у вордівському файлі. 

Заповніть анкету нижче та завантажте файл.

При винекненні будь-яких питань, пишіть нам  info@smallheartwithart.org 

Ми спробуємо зробити те, що в наших силах! 

Завантажити файл