(Українська) Ми провели третю Всеукраїнську конференцію лікарняних педагогів і вчителів!

24.08.23

(Українська)

Нарешті це сталося! Лікарняні вчителі Школи супергероїв вперше зібралися наживо на традиційну щорічну конференцію

 

10–11 серпня в Києві пройшла III Всеукраїнська конференція лікарняних педагогів і вчителів «Лікування та реабілітація як час освітніх можливостей». Це головна подія року для всієї команди «Школи супергероїв». Досі наші конференції проходили в онлайн-форматі, а цьогоріч колеги з 11 освітніх центрів нарешті побачилися не на екрані, а в дружній атмосфері однодумців, які однаково закохані у свою роботу. Цю можливість нам надали Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні, і ми безмежно вдячні за неї.

 

З вітальними словами до учасників конференції звернулися наші гості та друзі:

– Наталія Мосейчук, ведуча 1+1 Україна і марафону Єдиних новин, кураторка проєкту «Право на освіту» й ДУ «Школа супергероїв»

– Лілія Гриневич, членкиня піклувальної ради ДУ «Школа супергероїв», ексміністерка освіти і науки України;

– Володимир Жовнір, генеральний директор НДСЛ «Охматдит» МОЗ України;

– Олексій Власов, генеральний директор КП «Регіональний медичний центр родинного здоров’я» Дніпропетровської обласної ради;

– Віталій Панок, директор Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України, доктор психологічних наук, професор;

– Рейджин Стоукс, в.о. аташе з питань культури посольства США

В їх словах наскрізною тезою була важливість освіти, особливо в часі трансформації системи освіти. Кожен вчитель зараз – герой освітнього фронту, який не залишає своїх дітей і без перерви на війну продовжує вчителювати. Кожен вчитель в лікарні – не просто педагог, а і друг, наставник та радник для маленьких пацієнтів.

Крім цікавих знайомств між колегами, партнерами й друзями «Школи супергероїв», конференція була продуктивною на обмін цінним досвідом між лікарняними вчителями, що працюють у закладах охорони здоров’я, розширення їх навичок та вмінь для роботи з дітьми. Спеціальними спікерами цьогоріч стали  Катерина Крутій, докторка педагогічних наук, професорка кафедри дошкільної освіти Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, Валентина Новосад, головний спеціаліст відділу дошкільної освіти МОН України та Ольга Флярковська, начальниця відділу психологічного супроводу та соціально-педагогічної роботи державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Ми ставили собі за мету, яку і досягли, надати емоційну підтримку колегам працювати для дітей і бути в ресурсі. Збираючись разом, ми прагнемо сприяти формуванню спільноти лікарняних вчителів та поглибленню співпраці з медичним персоналом лікарень. Ми прагнемо сприяти розширенню мережі освітніх центрів Школи Супергероїв у лікарнях, тому запросили колег з  обласних департаментів і управлінь освіти і науки, освітніх установ для демонстрації переваг функціонування школи в лікарні та налагодження співпраці.

Долучилася до зустрічі і Євгенія Смірнова, засновниця та ідейна натхненниця Школи супергероїв, нині заступниця Міністра освіти і науки України. Як справжня хранителька ідеї та цінностей, Євгенія звернулася до кожного учасника конференції. І прийнята активну участь у сесії з стратегічного планування, питання розвитку й масштабування мережі Шкіл Супергероїв та умови створення ще якісніших освітніх послуг для кожної дитини, яка опинилася на лікуванні та особливо потребує підтримки й мотивації на одужання та навчання.

Євгенія Смірнова, заступниця Міністра освіти і науки України й засновниця «Школи супергероїв»: Надзвичайно рада, що вчителі, які працюють в лікарнях, змогли зустрітися офлайн у Києві та поділитися кращими практиками, напрацюваннями, які щоденно втілюють у своїй роботі.  Третю всеукраїнську конференцію лікарняних вчителів я відвідала вже в якості заступника Міністра освіти і науки, як людина, яка відповідає за роботу Школи Супергероїв на вищому рівні. Рада, що цей захід став майданчиком обміну досвідом та живого спілкування фахівців з різних куточків України – незламних Харкова та Миколаєва, Дніпра та Львова, Житомира та Києва, Хмельницького та Боярки. Те, як працюють вчителі Школи Супергерої, могло б слугувати прикладом для багатьох закладів освіти. Адже дитину не можна змусити навчатися, особливо в лікарні, її можна лише закохати у навчання та світ знань. А це те, що добре вміють лікарняні вчителі, і до чого мають прагнути всі освітяни не залежно від того, де вони працюють – у лікарні, дитячому садочку або школі. На заняттях дитина має знайти те, що зацікавить її на все життя. Вчителі в лікарнях вже навчилися закохувати дітей у навчання, вірю, що це під силу багатьом».

 

Людмила Сокур, голова правління ГО “Маленьке серце з мистецтвом”: “Вже третій рік поспіль ми організовуємо і проводимо конференцію лікарняних вчителів. Перші пройшли в онлайн форматі, до них мали можливість долучитися всі охочі. Ті зустрічі давали знання, але не наповнювали емоційно. Ковід, війна постійно корегують наші плани, але ніщо не відміняє нашого бажання зібрати людей, які горять ідеєю забезпечувати дітям в лікарнях доступ до якісної освіти. Для мене це був виклик – зібрати всіх, та я вдячна команді секретаріату державної установи «Школа супергероїв», що допомогли. Обмінятися досвідом, порадитися і поспілкуватися, відчути однодумців та підтримку, отримати шалений заряд енергії – ось основне, що кожен зміг отримати на конференції.”

Олексій Власов, генеральний директор КП «Регіональний медичний центр родинного здоров’я» Дніпропетровської обласної ради: «Наш заклад приєднався до цієї унікальної ініціативи ще три роки тому – Школа Супергероїв відкрила свої двері в Регіональний медичний центр родинного здоров’я восени 2020 і зберегла свою роботу попри все: пандемія COVID-19 і повномасштабне вторгнення не стали перепоною до знань нашим малюкам. Вчителі Школа Супергероїв під керівництвом Наталія Олійник повністю відновили роботу через декілька місяців від початку повномасштабного вторгнення.  Я вражений відданістю та патріотизмом наших педагогів та вчителів – вони готові робити світ наших дітей кращим, а лікування і навчання перетворити в один єдиний захопливий процес, де таблетки та крапельниці просто тимчасова маніпуляція, але аж ніяк не проблема для отримання нових знань».

Дякуємо всім колегам, хто долучився до третьої всеукраїнської конференції лікарняних вчителів за ваш досвід та емоції, якими поділилися, друзям і партнерам за віру, довіру й підтримку під час становлення й розвитку «Школи супергероїв» від проєкту громадської організації до державної установи.

Окрему подяку висловлюємо Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, завдяки фінансуванню яких цей захід з наших мрій зміг перетворитися на реальність.

Фотограф Георгій Крюченко

Sign up

Are you ready to scold us? Keep up to date with all the news!
They are really good in our letters.

+

HOW TO GET HELP:

If your hospital needs medicines during the war, please create a list of needed items in a Word file.

Fill in the form below and upload the file.

If you have any questions, write to info@smallheartwithart.org.

We will try to do our best!

Upload file